Založ si blog

Čo sa skrýva pod povrchom matraca?

Aj vám sa stalo, že ste niekde v obchode márne čítali zloženie výrobkov, pretože sa nevyznáte v terminológii? Samozrejme, nemôžeme byť odborníci na všetko, ale nezaškodí mať aspoň aký taký prehľad, čo kupujeme. Platí to aj v prípade takého tovaru, ako sú matrace.  Keďže to nie je vec, ktorú kupujeme každodenne, a doba, keď boli na trhu len pružinové alebo penové matrace je za nami, nemusíme ovládať všetky pojmy, ako je kokosová doska, HR pena, taštičky a podobne, preto sa bližšie pozrime, čo nájdeme napísané na letáku pri každom matraci.

 

Matrace z pamätovej penyZačnime tým najjednoduchším, penovým matracom. Jadro matracov z pamäťovej peny obsahuje  milióny otvorených guličkových buniek. Tie reagujú na teplotu tela a tlak, pri ktorom bunky zmenia formu a prispôsobia sa obrysom tela. Pri pamäťovej pene sa môžeme stretnúť aj s pojmom lenivá pena (lazy foam), odvodeného práve od vlastnosti tejto peny – prispôsobí sa tvaru tela, zanechá  odtlačok a veľmi pomaly sa vracia do pôvodného tvaru.

Pri penových matracoch môžeme nájsť označenie PUR a HR. V prípade PUR peny sa jedná o klasický, bežne používaný polyuretán alebo molitan. Tieto matrace sú vyrábané z jednej vrstvy, alebo viacerých vrstiev, ktoré sú zlisované na seba, čím sa dosiahne aj rôzna tvrdosť matraca. HR pena (ang. High Resiliency) je známa ako vysoko pružná, alebo studená pena. Je vyrábaná za studena a vďaka otvorenejšej bunkovej štruktúre disponuje dobrou vzdušnosťou, čo jej umožňuje ľahšie vyrovnávať teplotné rozdiely. Dizajn HR pena bol navrhnutý tak, aby tlačil proti tlaku vášho tela rovnakou silou. Vyrába sa bez chlóroflorokarbónov, takže neškodí vášmu telu ani životnému prostrediu.

Okrem materiálu, z ktorého je matrac vyrobený, by nás mal zajímať aj údaj o hustote. Čím je hustota vyššia, matrac je tvrdší. Hustota PUR peny je najčastejšie okolo 25 kg/m³, HR peny okolo 50 kg/m³.

 

Jadro taštičkového matraca (multipocket)Poďme ale ďalej a pozrime sa na taštičkový matrac. Že taštičkový je vlastne pružinový? Áno, je to pravda. Jadro pružinového, resp. bonnelového matraca klasického rozmeru 90x200cm tvorí cca 200 kusov pružín s priemerom 2,2mm, ktoré sú usporiadané do radov a vzájomne pospájané špirálou. Hustota týchto pružín je cca 115 pružín/m². Pružiny v jadrách taštičkových matracov sú obalené do tzv. taštičiek z netkanej textílie, ktoré sú medzi sebou vzájomne poprepájané. Kvalitný taštičkový matrac by mal obsahovať minimálne 260 pružín/m², v prípade vyhotovenia multipocket je to až 500 pružín/m².

 

Veľmi obľúbené v dnešnej dobe sú latexové matrace. Latex je prírodný produkt, pochádzajúci z tekutiny získavanej z kaučuku. Okrem tohto prírodného sa na výrobu matracov používa aj syntetický latex, ktorý je vedľajší produkt ropných rafinérií. Jadrá latexových matracov sú vyrábané dvoma rozdielnymi procesmi. Pri procese Dunlop sa zmes prírodného a syntetického latexu naleje do kovovej formy, následne sa zohreje na 100°C, čím stvrdne. Pri procese Talalay sa táto masa ďalej zmrazí pri teplote -30°C a vytiahne sa z nej nadbytočný vzduch. Na trhu sa vyskytujú aj matrace, ktorých jadro je vyrobené zo zmesi latexu a polyuretánovej peny. V tomto prípade treba pozerať na to, aký podiel latexu matrac obsahuje, v prípade kvalitného latexového matraca to je min. 55 kg/m³.

 

A čo sendvičové matrace? Aj vy sa pýtate, čo to má spoločné s jedlom, ktoré ste mali na raňajky? Stačí sa pozrieť na prierez matraca a hneď to zistíte. Sendvičové matrace sú klasické matrace či už penové alebo z latexu, no v strede alebo aj z oboch strán bývajú spevnené kokosovou doskou, ktorá dodáva matracu pevnosť, prípadne ide matrac zložený z viacerých materiálov.

 

Samozrejme, nie je potrebné, aby ste všetky informácie o matracoch ovládali, na to sú odborníci v špecializovaných predajniach. Je síce dobre vyznať sa, ale stále platí iba jedno, skúšať a skúšať.

Na dovolenku s prenosným matracom

24.07.2013

Prečo je dobrý prenosný matrac? Dovolenkové obdobie pomaly začína a každý rieši, kam na dovolenku. Aj vy patríte k tým dobrodružným typom, ktorým je vylihovanie na slnkom rozpálenej pláži úplne cudzie a radšej trávite dni a noci pod stanom? Našťastie, už sa nemusíte po namáhavom dni obávať ľahnúť si na nepohodlnú karimatku [...]

Čo ovplyvňuje kvalitu nášho spánku?

25.06.2013

Večer si ľahneme do postele, unavení po celom dni a pred nami je jedna jediná túžba- dobre sa vyspať. Zatvoríme oči, dýchanie sa spomalí a už už pomaly zaspávame. Ale ešte to nie je ono. Prehodíme sa na jeden bok, posteľ zavŕzga. Teraz nám ale vadí, aký udusený je vankúš, tak sa ho snažíme napraviť. To sa ale opäť nezaobíde bez zvuku škrípajúcej postele. Vankúš [...]

Ako zariadiť interiér modernej spálne?

31.05.2013

Aké sú dnes trendy v oblasti miesta kde trávime až 1/3 celého dňa – našej spálne Mnohí sme sa už určite stretli so situáciou, kedy sme riešili ako si zariadiť našu spálňu. Či už úplne novú alebo len potrebujeme prerobiť starú, lebo nám už nevyhovuje a jej nábytok dostatočne neplní svoje funkcie. Pozeráme sa po novinkách ale je pravdou, že mnoho ľudí sa akoby [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16388x
Priemerná čítanosť článkov: 4097x

Autor blogu

Kategórie