Založ si blog

Čo ovplyvňuje kvalitu nášho spánku?

Večer si ľahneme do postele, unavení po celom dni a pred nami je jedna jediná túžba- dobre sa vyspať. Zatvoríme oči, dýchanie sa spomalí a už už pomaly zaspávame. Ale ešte to nie je ono. Prehodíme sa na jeden bok, posteľ zavŕzga. Teraz nám ale vadí, aký udusený je vankúš, tak sa ho snažíme napraviť. To sa ale opäť nezaobíde bez zvuku škrípajúcej postele. Vankúš je napravený, chceme sa otočiť na druhý bok, ale matrac je na tejto strane akýsi iný- tvrdší či mäkší oproti inej časti. Asi po 20 minútach márnej snahy o spánok sme na seba namrzení, že ešte stále nemôžeme zaspať a počítame, o koľko hodín zase musíme vstať. Je ráno. Otvárame oči, ponaťahujeme sa a zívame. Sme hore. Postavíme sa z postele ale namiesto toho, aby sme boli oddýchnutí nás všetko bolí. Bolí nás krk, celé telo je stuhnuté a cítime sa ešte viac unavení ako keď sme večer ľahli do postele. Koľkí z nás to poznajú? Položme si teda otázku, ako tomu zabrániť, čo všetko ovplyvní kvalitu nášho spánku?

 

Masívna borovicová posteľ SandemoZačnime od začiatku, od toho najdôležitejšieho – postele. Robustná a kvalitná posteľ je ozdobou každej spálne a znakom dobrého spánku. Čo sa týka samotnej konštrukcie postele, v dnešnej dobe si môžeme vybrať z rôznych materiálov – drevené- masívne, čalúnené, kovové… a v rôznych kombináciách.

Najnovším trendom v spálňovom nábytku je jednoznačne masívna posteľ. Tieto postele sa vyznačujú pevnou, kvalitnou a odolnou konštrukciou, štýlovým dizajnom a samozrejme cenovou dostupnosťou pre každého zákazníka. Je možné vybrať si z rôznych kombinácií farieb, tvarov. Nátery, ktoré sú na danom dreve sú ekologicky nezávadné, takže sa nemusíte obávať výparov, ktoré by mohli narúšať váš zdravý spánok.

 

 

Matrac z pamäťovej peny DEDALNeoddeliteľnou súčasťou každej postele je samozrejme matrac. Každý človek potrebuje niečo iné, a každý matrac má iné výhody. Mnohí si vyberajú matrac podľa toho čo im poriadia známi, čo vidia v reklame a pod. a to je najhoršia možnosť výberu matraca. Je ťažké orientovať sa v ponuke matracov. Každý je vyrobený z iného materiálu a každý materiál má inú vlastnosť, odolnosť a kvalitu. Preto je doslova až povinnosťou poradiť sa s odborníkmi, lebo len oni vám dokážu vybrať ten správny matrac spolu s poťahom a chráničom, ktoré jednoducho vyperiete od prípadných nečistôt. Možno to sú maličkosti, ale aj tie vplývajú na kvalitu spánku. Do módy sa momentálne dostáva trend vysokého spania, čo predstavuje kombinácia vysokej postele a vysokého matraca. Ukladanie sa do postele a hlavne vstávanie z nej je veľmi pohodlné a nezaťažuje chrbticu. Je to veľkým prínosom najmä pre ľudí, ktorí majú bolesti chrbtice, tehotné ženy a starších ľudí. Najlepším liekom je prevencia a chrbtica človeka to určite pocíti.

Lamelový motorový rošt Double mobil H T5

 

Každý matrac si svoje funkcie plní najlepšie spolu s roštom. Lamelové rošty sú navrhnuté tak, aby matrac ,,dýchal“, čím sa nevytvára priestor pre tvorbu plesní a množenie roztočov. Vďaka pružnosti jednotlivých lamiel sa pri ležaní na matraci vytvára akýsi protitlak, čo zvyšuje pohodlie a podporuje ortopedické vlastnosti matraca. Tzv. ,,zóny tvrdosti“ vytvárajú väčšiu oporu chrbtice.

 

Nie je dôležité len to, na čom leží naše telo, ale taktiež hlava. Anatomické vankúše vďaka svojmu špeciálnemu tvaru a materiálu, z ktorého sú vyrobené, podopierajú všetkých sedem krčných stavcov a hlavu tak, aby boli v prirodzenej polohe. Pri ležaní vzniká medzi hlavou a ramenom prázdne miesto, krčné stavce sú namáhané, preto sa tak často budíme s bolesťou hlavy a stuhnutým krkom. Anatomický vankúš vďaka svojmu tvaru túto medzeru vypĺňa a zabezpečuje tak dôkladné uloženie chrbtice počas spánku.

Ak nechcete ráno vstávať unavení ešte viac ako ste si večer ľahli do postele, tak je načase pouvažovať nad zmenou. Investícia do novej postele a matraca je investíciou do budúcnosti, ale hlavne investíciou, ktorá sa nám vráti v podobe oddýchnutého tela bez bolestí.

Na dovolenku s prenosným matracom

24.07.2013

Prečo je dobrý prenosný matrac? Dovolenkové obdobie pomaly začína a každý rieši, kam na dovolenku. Aj vy patríte k tým dobrodružným typom, ktorým je vylihovanie na slnkom rozpálenej pláži úplne cudzie a radšej trávite dni a noci pod stanom? Našťastie, už sa nemusíte po namáhavom dni obávať ľahnúť si na nepohodlnú karimatku [...]

Čo sa skrýva pod povrchom matraca?

10.06.2013

Aj vám sa stalo, že ste niekde v obchode márne čítali zloženie výrobkov, pretože sa nevyznáte v terminológii? Samozrejme, nemôžeme byť odborníci na všetko, ale nezaškodí mať aspoň aký taký prehľad, čo kupujeme. Platí to aj v prípade takého tovaru, ako sú matrace. Keďže to nie je vec, ktorú kupujeme každodenne, a doba, keď boli na trhu len pružinové alebo [...]

Ako zariadiť interiér modernej spálne?

31.05.2013

Aké sú dnes trendy v oblasti miesta kde trávime až 1/3 celého dňa – našej spálne Mnohí sme sa už určite stretli so situáciou, kedy sme riešili ako si zariadiť našu spálňu. Či už úplne novú alebo len potrebujeme prerobiť starú, lebo nám už nevyhovuje a jej nábytok dostatočne neplní svoje funkcie. Pozeráme sa po novinkách ale je pravdou, že mnoho ľudí sa akoby [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 16373x
Priemerná čítanosť článkov: 4093x

Autor blogu

Kategórie